Bu Blogda Ara

8 Ekim 2013 Salı

Suriye’de Terörle Mücadele Üzerinde Anlaştık

 Suriye’de Terörle Mücadele Üzerinde Anlaştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesi ile Amerika Birleşik Devletlerinin Suriye’de terörle mücadelede yardımcı olmak için ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını belirterek, Suriye hükümetinin kimyasal silahları ortadan kaldırmak için mütehassıs uluslararası uzmanlarla işbirliğine işaret etti.

Lavrov amerikalı meslektaşı John Kerry ile dün Endonezya'da Asya-Pasifik zirvesinde düzenlediği görüşme sonrasında yaptığı ve Rusya Bugün kanalının aktardığına göre, Kerry ile Suriye’de terör ve aşırı dincilikle mücadele için ellerinden gelen yardımı yapma azminde olduklarını söyledi ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin çok yönlü taifeleriyle geleceğini gören taraflara yardımcı olacaklarına dikkat çekti.

Lavrov:” Şam geçen haftalar boyunca uluslararası uzmanlarla çok iyi bir şekilde çalışıyor gelecekte de bunun böyle devam etmesini umuyoruz” diyerek, Suriye hükümetinin gösterdiği iyi işbirliğinin değişeceğine yönelik ellerinde göstergelerin bulunmadığını Rusya tarafının da bu işbirliğinde bir halel olmaması için gerekeni yapacağını ifade etti.

Lavrov ayrıca muhalefet saflarındaki aşırı dinci grupların eylemi bozmaktan şüphelenmek için yeterli temellerin bulunduğunu belirterek, aralarında Suriye’ye komşu ülkelerin bulunduğu bütün tarafların güvenlik onseyinin gereksinimlerini uygulama ve resmi olmayan oyuncuların eline kimyasal silahların varmasını engellemek ve topraklarını terör eylemleri için kullandırtmamaya büyük özen göstermesini umduğunu ifade etti.
  
 Suriye ile ilgili uluslararası konferans konusunda ise Lavrov, Ruya’nın Cenevre 2 Konferansının Kasım’ın ortalarında düzenlenmesini umduğunu ve bütün heyet üyelerinin bunun üzerinde uzlaşmasını gerektirdiğini söyledi ve uluslararsı konferansın Kasım’ın ortalarında düzenlenmesini onayladıklarını vurguladı.

 Lavrov ayrıca, “Muhalefet Koalisyonu”nu tek sesle konuşmaya çağırarak bu koalisyonun başkanının Cenevre 2 nin düzenlenmesiyle ilgili açıklamalarda bulunduğunu lakin yandaşlarının daha sonra bu açıklamaları yalanladıklarına işaret etti.

Kendi yönünden Kerry Lavrov ile görüşmesini yapıcı ve son derece verimli olarak nietelendirdi ve görüşmenin temel konusunun Suriye’deki kriz dosyası olduğunu açıkladı.

Kerry, ABD ve Rusya’nın Suriye’deki krizi çözmek için askeri senaryonun kabul edilemez olduğu üzerinde anlaştıklarını ve radikalcilerin yaptıklarının da güçlerin kanuni durumları ne olursa olsun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kerry görüşmede temel hedeflerinin görüşüldüğünü tam olarak da Suriye’deki savaşın siyasi yollarla çözümlendirilmesine sınır koymak ve bu eylemi demokratik ve Cenevre deklereasyonu çerçevesinde olacağını ifade etti.

Kerry ayrıca Cenevre 2 konferansının en acil bir şekilde düzenlenmesine çalıştıklarını vurgulayark bu konferansın Kasım ayının 2. haftasında düzenlenebieleceğini açıkladı.

Konferansın düzenlenme tarihini Birleşmiş Milletler(BM), BM genel sekreteri Ban Ki-moon ile Suriyenin BM özel temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi’nin belirleyeceğini belirten Kerry, el-İbrahimi ile bir araya gelmek üzerinde anlaştıklarını ve konferansın acil bir şekilde düzenlenmesi için tarih belirlemeye çağırdıklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder