Bu Blogda Ara

2 Ekim 2013 Çarşamba

ÖSO ile Suriye yönetimi arasında gizli görüşme

ÖSO ile Suriye yönetimi arasında gizli görüşme
 


Özgür Suriye Ordusu’yla Suriye yönetiminin üst düzey yetkilileri arasında gizli görüşmeler başladığı bildirildi.

Independent gazetesi yazarı Özgür Suriye Robert Fisk Ordusu’ndan (ÖSO) bir heyetin 6 hafta önce Şam’a gittiğini ve Suriye yönetimi ile gizli görüşmelerde bulunduğunu öne sürdü.

Halep’ten giden ÖSO heyetinde iki sivilin de bulunduğunu belirten Fisk, özel güvenlik önlemleriyle karşılanan heyetin Şam’da üst düzey bir devlet yetkilisiyle görüştüğünü yazdı.

ÖSO heyetinin Suriye hükümetiyle müzakereler için 4 maddelik yeni bir plan önerdiği belirtilirken, ulusal diyalog başlatılması, özel ve kamu varlığının korunması, etnik ve mezhebi çatışmaların durdurulması ve yasa egemenliğine dayalı bir demokratik sisteme tüm tarafların katılımının sağlanması gibi başlıkların bulunduğu planda en azından mevcut dönemde Beşşar Esad’ın çekilmesinin istenmediği bildirildi.

Robert Fisk, Suriye yönetiminin hiçbir ön şart koşulmaksızın ulusal diyalogun başlatılmasını kabul ettiğini ve diyaloga katılacak Özgür Suriye Ordusu heyetinin can güvenliğini sağlamayı garanti ettiğini ifade etti.

Önemli bir değişikliğin yaşandığını belirten Robert Fisk, Suriye hükümetinin, ÖSO’nun kontrolü altında bulunan yerlerde devlet kurumlarının ve okulların açılmasına izin verdiğini yazdı.

Bazı Özgür Suriye Ordusu bir ulusal kurtuluş oluşumu başlattığını ve bunun bazı silahlı grupların sert tepkisine muhatap olduğunu belirten Fisk, bazı silahlı grupların Nusra Cephesi’ne katıldığına işaret ederek ne kadar silahlı grubun Suriye yönetimiyle anlaşmaya razı olacağının belirsiz olduğunu yazdı.

Robert Fisk, ayrıca Humus’taki bazı yerlerde ÖSO ile Suriye ordusu arasındaki çatışmaların durduğunu bildirdi.

 İNGİLİZCE AÇIKLAMA TIKLA Robert Fiskİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder