Bu Blogda Ara

18 Eylül 2013 Çarşamba

Delilleri Güvenlik Konseyine Teslim Edeceğiz Eylül 18, 2013

NEW YORK – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov; Rusya'nın, ‘silahlı muhalefetin’ kimyasal silah kullandığına ilişkin Suriye'nin Moskova'ya takdim ettiği kanıt ve belgeleri uluslararası güvenlik konseyine teslim edeceğini açıkladı.
Lavrov bugün yaptığı açıklamada; 'Suriye muhalefetinin' dış müdahalenin olması amacıyla provokasyon yaptığını belirtti.


Rapor Gerçekçi Değildir

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov; Moskova'nın batılı ortaklarını Suriye'deki krizi tırmandırmamalarına ilaveten Rusya ve ABD arasında varılan anlaşma önünde engel yaratmamaya çağırdığını belirtti.
Ryabkov gazetecilere yaptığı ve RT kanalının aktardığı açıklamalarında; özellikle Birleşmiş Milletler (BM) genel kurulu çalışmalarının yapıldığı New York’ta olmak üzere yeni siyasi çıkarlardan uzak durulması önemini ifade etti.
Rusya'nın, silahlı muhalefetin Şam kırsalı Doğu Ğuta Bölgesinde kimyasal silahlar kullandığına ilişkin Suriye'den kanıt ve belgeler teslim aldığına dikkat çeken Ryabkov; Moskova'nın bu kanıt ve belgeleri inceleme ve araştırmaya aldığını vurguladı.
Suriye'de kimyasal silahların kullanılmasına ilişkin BM soruşturma ekibinin raporu konusunda Ryabkov; Moskova'nın bu raporun politikleştirilmesinden hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Ryabkov; Suriye'de yaşananları bir bütün olarak ele almayan ve gerekli tüm iddiaları araştırmayan bir raporun gerçekçilik ve güvenirlikten yoksun olacağını ifade etti.
Suriye'deki kimyasal silahlara ilişkin anlaşmanın henüz yürürlüğe girmemesine rağmen Suriye'nin bu konuda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu belirten Ryabkov; bu anlaşmanın hayata geçirilmesinde uluslararası güvenlik konseyinin öncü bir role sahip olmadığı, asıl rolün kimyasal silahları yasaklama örgütüne düştüğünün altını çizdi.

Kimyasal Saldırı Bir Provokasyondu

Kendi tarafından Rusya'nın BM Daimi temsilcisi Wittaly Churkin; Rusya'nın, 21 Ağustosta Şam kırsalında kimyasal silah saldırısının olmasını provokatör bir eylem olarak nitelendirdiğini belirtirken, bu konuda ayrıntılı bir soruşturmanın yapılmasına ısrarlı olduğunu vurguladı.
Churkin BM genel kurulunun ilk oturumunda yaptığı ve RT’nin aktardığı konuşmasında; batının Suriye'deki krize gerekçe teşkil etmek için Şam kırsalında kimyasal silahla büyük bir provokasyonun yapıldığına dair güçlü ve kesin kanıtların mevcut olduğunu belirtti.
Ryabkov; Suriye ordusunun teröristleri temizlemesi ardından arama tarama yaptığı bir çok bölgede kimyasal silah hazırlama atölyeleri bulduğuna dikkat çekerken, bu atölyelerde yabancı menşeli malzeme ve gereçler ele geçirildiğine işaret etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder